Gezondheidsstudio FemmeVital InstagramGezondheidsstudio FemmeVital FacebookGezondheidsstudio FemmeVital LinkedIn
Gezondheidsstudio FemmeVital

Scholingen

Scholingen


FemmeVital is gestart vanuit de visie dat zowel het krijgen van een kind als het doormaken van de periode van de overgang fases zijn in het leven van een vrouw die impact hebben op alle vlakken van haar gezondheid.



Deze fases worden nog onderbelicht in de huidige zorg, terwijl meerdere factoren (bio-psycho-sociaal) van invloed zijn op klachten. Dé oefentherapeut met haar holistische visie sluit naadloos aan bij de toenemende vraag naar een bredere aanpak bij lichamelijke klachten in deze levensfases van de vrouw.
 

Wij bieden scholingen gericht op:
  • De eerste 1000 dagen van het moederschap
  • De (aanloop naar de) overgang
  • Behandeling van slaapproblemen



Mentale klachten in de eerste 1000 dagen van het moederschap
 

Mentale klachten in de eerste 1000 dagen van het moederschap

Doel van de cursus:

In deze cursus leer je hoe je (aanstaande) moeders in de eerste 1000 dagen (preventief) kunt begeleiden door het inzetten van de toolbox 'Mama's Wereld': interventies gericht op het mentaal en fysiek welbevinden tijdens en na de zwangerschap.


Praktische toepassing:

Na de cursus kun je direct aan de slag met het startpakket 'Mama's Wereld': een uitwerking van de verschillende interventies ('toolbox'), inclusief de mogelijkheid tot het uitvoeren van de door ons ontwikkelde groepsinterventie voor moeders met een kindje tussen 0-1 jaar (PR-materiaal en een projectformat met onderbouwing om te gebruiken richting de gemeente).


Na afloop van deze cursus:

  • Herken en erken je mentale klachten bij (aanstaande) moeders
  • Kun je symptomen van psychische stoornissen (PTSS, pre- of postnatale depressie, angststoornis) signaleren
  • Ben je je bewust van de invloed van de huidige maatschappij op het gedrag ('copingstijlen') van (aanstaande) moeders
  • Leer je meer over hechting tussen moeder en kind
  • Begrijp je de samenhang tussen (het gebrek aan) slaap en het risico op mentale klachten en psychische stoornissen
  • Begrijp je de samenhang tussen (het gebrek aan) een sociaal netwerk en het risico mentale klachten en psychische stoornissen
  • Ervaar je alle interventies (oefeningen en opdrachten) uit de toolbox 'Mama's Wereld', zodat je deze zelf kunt inzetten
  • Leer je welke financieringskansen er zijn voor jou als oefentherapeut bij deze doelgroep (anders dan via de zorgverzekeraars)


Kans als oefentherapeut:

Er is op sociale media veel aandacht voor de mooie kanten van het krijgen van een kind. Echter, voor veel vrouwen bestaat de 'roze wolk' niet:

  • 1 op de 8 vrouwen krijgt te maken met een depressie tijdens of na de zwangerschap
  • 1 op de 6 vrouwen ervaart gevoelens van somberheid of angst tijdens de zwangerschap
  • 1 op de 10 vrouwen ervaart haar bevalling als traumatisch (PTSS)
  • 9 op de 10 vrouwen ervaart op een moment in de zwangerschap problemen met slapen
  • Vrouwen ervaren een significante daling van het welbevinden in de relatie na het krijgen van een kind


De mentale klachten en psychische stoornissen hebben vaak ver strekkende gevolgen voor zowel de gezondheid van de moeder als het kind. Toch worden ze nog te weinig gesignaleerd en ontbreekt snelle hulp door lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Als oefentherapeuten kunnen wij een bijdrage leveren aan een oplossing voor dit probleem door:
1. Het herkennen en verminderen van mentale klachten (o.a. angst, paniek, spanningsklachten, slaapproblemen)
3. Het signaleren van psychische stoornissen (o.a. pre- en postnatale depressie)

4. Het voorkomen van klachten/stoornissen door het bieden van een preventieve aanpak, o.a. de groepsinterventie 'Mama's Wereld';
5. Het bieden van een tijdelijke oplossing voor vrouwen die op de wachtlijst staan voor de GGZ ('wachtlijstgroepen')


Opbouw:

In de e-learning - die je zelf thuis kunt doorlopen - besteden we aandacht aan het erkennen en herkennen van mentale klachten en psychische stoornissen bij zwangeren en pas bevallen vrouwen. We nemen ook de invloed van de huidige maatschappij mee. Want aan zwanger worden/zijn, bevallen en het krijgen van een kind kleven nu eenmaal risico's, maar kunnen vrouwen dit nog wel aanvaarden? We staan stil bij hechting tussen moeder en kind en verliezen ook het belang van slaap en een sociaal netwerk niet uit het oog ('it takes a village to raise a child').


Tijdens de cursusdag op locatie ga je de interventies uit de toolbox 'Mama's Wereld' zelf ervaren. De educatietools, invulopdrachten en oefeningen grijpen aan op de bio-psycho-sociale veranderingen in deze levensfase en dragen bij aan het vergroten van de veerkracht en het algemeen welbevinden. Uiteraard met een lichaamsgerichte insteek. Onze kracht als oefentherapeut!


Opzet

De scholing kent een belasting van 12 uur en bestaat uit 2 delen:

1. Een e-learning (6 uur)

2. Een fysieke scholingsdag van 10.00 tot 16.00 uur (6 uur)


Locatie fysieke scholingsdag
VvOCM

Orteliuslaan 750
3528 BB Utrecht


Docenten

Informatie over de docenten.


Accreditatie

De scholing is voor oefentherapeuten geaccrediteerd bij ADAP voor 8 punten


Aanmelden

Aanmelden voor de cursus gaat via de VvOCM via deze link.


lees verder 
De (aanloop naar) de overgang
 

De (aanloop naar) de overgang

Een overgangsfase

Veel vrouwen merken dat er iets verandert, iets in hun lichaam, maar ook mentaal. Ze kunnen er niet precies de vinger op leggen. De hormoonschommelingen van de (naderende) overgang komen uitgerekend als het spitsuur is in hun leven! Veel vrouwen hebben een gezin met opgroeiende kinderen, zijn gesetteld in hun baan of juist toe aan verandering, zorgen voor hulpbehoevende ouders of zijn (één van) hen pas verloren, zijn alleenstaand of zoekende in hun relatie, enzovoort. Kortom: veel vrouwen zitten er niet op te wachten. 


Toch ervaart twee derde van alle vrouwen tussen de veertig en zestig jaar ervaart lichte tot zware overgangssymptomen, zoals spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen of stemmingswisselingen. Als oefentherapeut kunnen wij een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van deze groep vrouwen. 


Oefentherapie en de overang: de perfecte match!

De grootste doelgroep van de oefentherapeut zijn vrouwen met klachten in de leeftijdscategorie tussen de 45 en 55 jaar. De periode van de overgang is hier onlosmakelijk mee verbonden. De oefentherapeut is met haar holistische visie de perfecte professional (evt. in samenwerking met overgangsconsulente, huisarts en gynaecoloog) om vrouwen in deze levensfase deskundige en onderbouwde zorg te bieden vanuit een breed perspectief (Positieve Gezondheid / Bio-Psycho-Sociaal). Juist omdat de overgang - naast de veranderingen in het lichaam - ook tal van psychologische en sociale uitdagingen kent en invloed heeft op alle vlakken van gezondheid. 


Meerwaarde scholing

Er is veel bekend over de invloed van hormonen op klachten in de periode van de overgang (o.a. slaapproblemen, spier- en gewrichtsklachten en spanningsklachten). Hier is in het huidige curriculum van de opleidingen tot oefentherapeut nog geen aandacht voor. Daarnaast laten steeds meer wetenschappelijke studies zien hoe klachten(beleving) in de overgang positief kan worden beïnvloed. Er is onderbouwing voor een gezonde leefstijl (slaap, bewegen en ontspanning). Het behoort tot het standaard curriculum van de oefentherapeut (o.a. leefstijlcoaching, ontspanningstechnieken, oefentherapie) om cliënten hierin te begeleiden. Deze scholing is daarom niet zozeer gericht op het aanleren van 'nieuwe' interventies, maar vooral op het kunnen maken van een koppeling van een interventie aan klachten bij een vrouw in de periode van de overgang (klinisch redeneren vanuit EBP).


Doel 

Na deze scholingsdag kun je vrouwen in de (aanloop naar de) menopauze deskundige en onderbouwde zorg bieden vanuit Positieve Gezondheid, zodat zij zich mentaal en lichamelijk gezond kunnen voelen, ondanks de bio-psycho-sociale veranderingen die kenmerkend zijn voor deze levensfase.


Thema's

  • Pre-, peri- en postmenopauze en hormonen
  • Lichamelijke en mentale klachten
  • Interpersoonlijke relaties (o.a. zelfbeeld, ouders, kinderen)
  • Meedoen in de maatschappij (o.a. overgang en werk / taboe)
  • Leefstijl (slaap, bewegen en ontspanning)


Leerdoelen


KENNIS:

  • Deelnemers weten wat de definitie is van de overgang en hoe deze periode er globaal genomen uitziet.
  • Deelnemers weten welke fysieke en mentale klachten direct voortkomen uit de overgang (de typische overgangsklachten) en welke klachten indirect gerelateerd zijn aan de overgang (a-typische overgangsklachten).
  • Deelnemers weten welke klachten gepaard gaan met een afname van progesteron en/of oestrogeen en in welke fase van de overgang dit zich manifesteert.
  • De deelnemers weten op welke manier interpersoonlijke relaties en overgangsklachten elkaar beïnvloeden.
  • Deelnemers weten welke factoren (biopsychosociaal) van invloed zijn op seksuele klachten in de overgang.
  • Deelnemers weten hoe slaap, bewegen en stress invloed kunnen hebben op overgangsklachten en hoe leefstijlcoaching een positieve bijdrage kan leveren aan het doorlopen van de overgang.
  • Deelnemers weten welke invloed stress heeft op de aanmaak van progesteron en oestrogeen en daarmee op overgangsklachten.


TOEPASSING:

  • Diagnostiek:
    Deelnemers kunnen aan de hand van specifieke anamnesevragen + een vragenlijst bepalen hoe hormoonschommelingen van invloed zijn op de klachten waarvoor de cliënt bij de oefentherapeut komt.

    Interventie:
    • Deelnemers kunnen op een begrijpelijke manier uitleg geven over (1) de invloed van hormonen op klachten en (2) de samenhang tussen directe en indirecte overgangsklachten aan de hand van de verschillende educatietools.
    • Deelnemers kunnen cliënten inzicht geven over de verandering van interpersoonlijke relaties in de periode van de overgang en op welke manier deze klachten beïnvloeden (psycho-educatie).
    • Deelnemers kunnen cliënten inzicht geven over hoe het taboe op (klachten in) de overgang van invloed is op klachtbeleving.
    • Deelnemers kunnen uitleg geven over de samenhang tussen stress en overgangsklachten (psycho-educatie).

ONDERNEMERSCHAP:

  • Deelnemers weten welke maatschappelijke trends de aandacht op de overgang zullen gaan vergroten en hoe overgangsklachten invloed kunnen hebben op werk.
  • Deelnemers beargumenteren de grens van het eigen vakgebied en de eigen expertise in relatie tot de overgang.
  • Deelnemers bedenken wat mogelijke samenwerkingspartners kunnen zijn in de zorg m.b.t. de overgang.
  • Deelnemers signaleren kansen als ondernemende zorgprofessional voor oefentherapie bij deze doelgroep.


Opzet

De scholing kent een belasting van 13 uur en bestaat uit 2 delen:
1. Zelfstudie in de vorm van een e-learning (6.5 uur)
2. Een fysieke óf online scholingsdag (6.5 uur)
Met het doorlopen van de e-modules doe je kennis op over de bovenstaande thema´s. Tijdens de fysieke scholingsdag maak je vervolgens een vertaalslag naar de praktijk met behulp van casuïstiek en door te oefenen met praktische tools.


Locatie fysieke scholingsdag

Gezondheidsstudio FemmeVital

Asterweg 20 K-1

1031 HN Amsterdam Noord

OF 

Online via ZOOM


Docenten

Informatie over de docenten.


Accreditatie

De scholing is voor oefentherapeuten geaccrediteerd bij ADAP voor 13 punten. 


Kosten

De kosten voor deze scholing:

365 euro 

lees verder 
Reacties van deelnemers
 

Reacties van deelnemers

"Echt een aanrader! Weg met alle taboe's en focussen op de vrouw. Er verandert heel veel voor een vrouw en dit kan soms erg intens zijn. Hier moet zeker de aandacht naartoe!"


"Sarah en Manon zorgen er voor dat je met evidence based kennis, goede tools en training aan de slag kan met dit nog altijd ondergewaardeerde onderwerp."


"Erkenning geven aan vrouwen in deze periode in hun leven, met bijbehorend fysiek en lichamelijk ongemak/klachten, en ze kunnen begeleiden in deze periode is voor ons als oefentherapeuten een grote kans!"



"Waar de overgangsconsulent, de huisarts en de praktijkondersteuner vooral praat over de klachten, kunnen wij als oefentherapeuten ook de fysieke component meenemen in de behandeling. Warm aanbevolen!"


"Ik kan elke oefentherapeut die vrouwen begeleid in de fase rondom zwangerschap en overgang (evt zelfs voor andere hulpvragen) deze scholing van harte aanbevelen."


"De overgang is wat mij betreft een must voor elke oefentherapeut. Er ging een wereld voor mij open toen ik leerde welke relatie er kan zijn tussen klachten en hormonen. Zeker een aanrader!"


"Inspirerende scholing!"


"Sarah en Manon hebben een hele gedegen en fijne e-learning opgezet als voorbereiding voor de fysieke scholingsdag. Ze hebben mooie, praktische materialen ontwikkeld en ze hebben een zeer prettige doceerstijl."


"Sarah en Manon helpen je als oefentherapeut in je kracht te gaan staan en hoe je je kunt profileren wat je voor deze doelgroep kunt betekenen."

lees verder